Wij bouwen

      BETERE WEBSITES

 

Jij krijgt

      MEER RESULTAAT

"

12 GRATIS WEBSITE TOOLS VOOR JOUW ONLINE MARKETING

Ben je (beginnend) ondernemer en ben je op zoek naar gratis website tools om jouw website te optimaliseren? Lees dan verder! In dit blog delen wij 10 tools die jou helpen met je online marketing en website optimalisatie. Van ontwerp tools tot aan zoekwoorden tools! 

Gratis website tools

Google website tools

Google heeft diverse gratis tools die zeer handig zijn om te gebruiken. De beste tools zijn Google Analytics, Google Search Console, Google Trends, de Keyword Planner van Google Ads en PageSpeed Insights: 

Google Analytics

Misschien wel de meest bekende en meest gebruikte tool van Google is Google Analytics. Deze gratis tool geeft je inzicht in de statistieken van je website. Waar komen de bezoekers vandaan? Welke pagina’s worden er bezocht? Hoelang blijven ze op de website? Dit levert je waardevolle informatie op om je website te optimaliseren. 

Zoals je misschien al hebt meegekregen is het binnenkort misschien verboden om deze gratis tool te gebruiken. Daarom hebben we ook een blog met alternatieven voor Google Analytics.

Google Search Console

Wil je inzicht krijgen in de prestaties van je website in Google? Dan is Google Search Console een handige tool! Hiermee krijg je inzicht in je posities, CTR, vertoningen en klikken vanaf Google. Maar je kan bijvoorbeeld ook sitemaps toevoegen als onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Een sitemap is een bestand die je vanaf je website kan toevoegen zodat Google weet welke pagina’s op de website staan. Daarmee maak je het Google makkelijker om alle pagina’s van je website te vinden en in de zoekresultaten te zetten.

Google Trends 

Ontdek de trends van het moment met Google Trends. Met deze tool kom je erachter waar mensen veel op zoeken en zie je hoe het zoekgedrag in de tijd verandert. Je kan onder andere zoektermen vergelijken, inzicht krijgen in gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten bekijken. 

Keyword Planner

Via Google Ads heb je de zoekwoordplanner. Hiermee kan je nieuwe zoekwoorden ontdekken en zoekvolumes bekijken. Handig om te gebruiken bij een zoekwoordenonderzoek en om te bepalen welk zoekwoord jouw pagina of blog krijgt. 

PageSpeed Insights 

Een snelle laadtijd van je website is belangrijk, anders haken bezoekers af. Daarnaast vinden zoekmachines een snelle laadtijd ook belangrijk. Handig om even te checken wat de huidige laadtijd is dus. Dit kan je doen met PageSpeed Insights. Het enige wat je hoeft te doen is je website URL in te vullen, de rest gebeurt vanzelf. Je krijgt een overzicht van zowel mobiel als desktop waarin onder andere statistieken en aanbevelingen staan. 

Om een nog betrouwbaarder inzicht te krijgen, kan het verstandig zijn om de snelheid daarnaast ook te checken via de tools van Pingdom en GT Metrix.

Naast de gratis Google website tools bestaan er nog veel meer tools die je kan gebruiken. We benoemen er graag een aantal.

Zoekwoorden tools

Answer The Public

Voordat je nieuwe landingspagina’s gaat maken is het handig om een zoekwoord voor de pagina te bepalen. Maar hoe weet je nou waar mensen op zoeken? Hier heb je verschillende tools voor, waaronder Answer The Public. Je vult een onderwerp in, waarna je verschillende vragen en onderwerpen te zien krijgt die gerelateerd zijn aan dit onderwerp. Erg handig om te gebruiken wanneer je inspiratie nodig hebt voor het schrijven van bijvoorbeeld een blog. Let op: met de gratis versie kan je dagelijks beperkt gebruik maken van de tool. 

Answer The Public

Ubersuggest

Een andere handige tool voor SEO en zoekwoorden is Ubersuggest. Hierin kan je onder andere zoekwoorden, zoekvolume, CPC en data van je concurrentie zien. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden!

Wanneer je deze tool geïnstalleerd hebt voer je in Google een zoekopdracht in, waarna alle informatie over de zoekterm verschijnt. Leuk weetje, deze tool werkt niet alleen met Google, maar ook met bijvoorbeeld YouTube en Amazon. Wanneer je van deze platformen gebruikmaakt is deze tool dus extra waardevol! 

Pagina optimalisatie tools

Hotjar

Een mooie aanvulling op een tool zoals Google Analytics is Hotjar. Via Hotjar kan je gedetailleerd op heatmaps zien hoe bezoekers zich over je website bewegen. Zo kan je bijvoorbeeld knelpunten ontdekken en oplossen. Een goede tool om de gebruikerservaring van je website te verbeteren! 

MozBar

Om te achterhalen wat de kwaliteit van een pagina is kan je MozBar gebruiken. De Moz Toolbar is te downloaden via Google Chrome. Wat hier zo handig aan is? Per pagina krijg je handige informatie te zien, zoals de Domain Authority (DA) en de Page Authority (PA). Maar je kan ook zien hoeveel externe links de pagina heeft. Door links op websites met een hoge score te laten plaatsen naar jouw website, verbetert jouw score. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het schrijven van een gastblog of het aanvragen van een link. Hoe relevanter de website is, hoe beter. Ga dus aan de slag met het verhogen van je DA en PA score en verbeter je SEO!

Screaming Frog 

Een andere zeer uitgebreide tool is Screaming Frog. Na het downloaden van deze tool kan je een URL invoeren, waarna Screaming Frog door de website heen crawlt. Alle informatie wordt verzameld en staat overzichtelijk weergegeven. Doe er je voordeel mee en gebruik deze informatie om je website te optimaliseren. Deze tool is ook handig om te gebruiken bij het concurrentieonderzoek.

Bovenstaande tools zijn zowel gratis als betaald te gebruiken. Wil je nog meer informatie uit deze tools halen? Dan kan je ook kiezen om de betaalde versie van een tool aan te schaffen.

Ontwerp tools

Canva

Om je content naar een hoger level te tillen is Canva een handige tool. Canva is een ontwerpplatform waarmee je grafische elementen of andere visuele content kan maken. Denk bijvoorbeeld aan banners, infographics of afbeeldingen met tekst. Je kan er alle kanten mee op! 

Naast de gratis versie heb je ook Canva Pro, dit is een betaalde versie van Canva met nog meer mogelijkheden.

Desygner

De tool Desygner is vergelijkbaar met Canva. Ook hierin kan je verschillende ontwerpen maken zoals grafieken en banners. Probeer ze beide uit en kijk welke jij het fijnste vindt! 

Tip: ben je ook op zoek naar betaalde tools? Veel betaalde tools kan je gratis uitproberen. Maak hier gebruik van om te ontdekken welke tools jij handig vindt om te gebruiken. 

Zelf aan de slag of uitbesteden?

Geen tijd om met deze gratis website tools aan de slag te gaan? Wellicht is het dan tijd om je online marketing en website optimalisatie uit handen te geven. Wij helpen je hier graag bij! Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken!

Nog meer handige online marketing tips

4 manieren om je online zichtbaarheid te vergroten

4 manieren om je online zichtbaarheid te vergroten

Online zichtbaar zijn is in 2023 belangrijker dan ooit. Door je online vindbaarheid te vergroten, verhoog je het aantal website bezoekers, waardoor je ook je conversie kan verhogen. Online zichtbaarheid is een goed middel om je doelen (zoals meer offerte aanvragen of meer verkopen) te bereiken. Er zijn verschillende manieren om je online zichtbaarheid te vergroten. We bespreken graag 4 manieren:

14 tips om succesvol te groeien op Instagram

14 tips om succesvol te groeien op Instagram

Instagram, het is een van de bekendste en grootste socialmediakanalen van nu. Het platform biedt veel potentie voor het (organisch) laten groeien van je bedrijf, maar er is ook veel concurrentie. Een goede strategie is dus onmisbaar. Daarom delen wij 14 tips om succesvol te groeien op Instagram!