26 april 2021
Oplichting met verkoop van domeinnamen
De laatste tijd krijgen we regelmatig telefoontjes van klanten, die benaderd zijn door een bedrijf dat domeinnamen verkoopt. Deze bedrijven bellen op met de boodschap dat zij op het punt staan om het domein van onze klant met een andere extensie (.com, .net, .org, .info etc.) vast te leggen of dat een zeer gewilde domeinnaam weer vrij komt. Maar gelukkig krijgt onze klant de mogelijkheid om deze domeinnaam alsnog te registreren, voordat de concurrent er mee aan de haal gaat. Een buitenkans, zou je zeggen!

Niet dus. We hebben hier te maken met domeinnaamfraude. Er is de laatste tijd helaas weer een stijging van deze vorm van oplichting. Er worden exorbitant hoge bedragen gevraagd voor de domeinnamen, tot wel 15 keer meer dan wat deze normaal waard zijn. Daarbij is het in de meeste gevallen ook zo dat de genoemde domeinnaam nog gewoon vrij is voor registratie. Als u akkoord gaat, bent u dus een dief van uw eigen portemonnee.

Hoe herkent u domeinnaamfraude?
Domeinnaamfraude is gelukkig redelijk makkelijk te herkennen:

  • U wordt telefonisch, per e-mail of per post benaderd.
  • U wordt onder druk gezet om meteen te beslissen.
  • Het te betalen bedrag voor de domeinnaam bedraagt enkele honderden euro’s.
  • U wordt gevraagd om uw domeinnaam te verlengen, terwijl deze nog niet afloopt.

Vaak doet de fraudeur zich tevens voor als medewerker van SIDN. SIDN is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en regelt de domeinnaamregistraties met extensie .nl. Deze instantie zal nooit telefonisch contact opnemen om u een andere extensie te verkopen. Ook legitieme bedrijven die domeinnamen registreren zullen vrijwel nooit telefonisch contact opnemen om dit te doen. Wordt u dus gebeld door iemand die aan u een domeinnaam wil verkopen, dan heeft u vrijwel zeker te maken met een fraudeur.

Vrijblijvende check
Twijfelt u over een aanbieding die u krijgt, ga er dan zeker niet op in. Wij kunnen alle extensies checken en in verreweg de meeste gevallen zien we dat de extensies waar de fraudeurs over bellen, helemaal niet vastgelegd worden. Dus krijgt u een telefoontje, een mailtje of een brief over een kaper op de kust voor uw domeinnaam, laat ons dan vrijblijvend die extensie checken. Wij kunnen de betreffende domeinnaam desgewenst ook voor u registreren voor een eerlijke prijs en op een legitieme manier.

Wilt u meer informatie of bent u de dupe geworden van domeinnaamfraude? Neem dan contact met ons op.

Stappenplan online marketing

Stappenplan online marketing

Online biedt ondernemers veel mogelijkheden. Maar je kunt snel door de bomen het bos niet meer zien. Daarom is een goede online marketing strategie onontbeerlijk. Wij helpen je daarbij!

Core Web Vitals: LCP

Core Web Vitals: LCP

Vorige maand schreef ik over de belangrijkste trends op SEO-gebied voor 2021. Een van de meest in het oog springende verandering is de focus op Core Web Vitals. Deze kengetallen bestaan uit drie onderdelen. In dit blog bespreek ik de Largest Contentful Paint, kortweg LCP.

Ook aan de slag met jouw website?

 

Het is tijd. Tijd om aan de slag te gaan met jouw website. Tijd om meer klanten te scoren. Tijd voor meer resultaat.

Maar neem nog even de tijd om gratis advies van ons in te winnen. Want dat is time well spent.