Wij bouwen

      BETERE WEBSITES

 

Jij krijgt

      MEER RESULTAAT

"

6 gratis Google tools voor jouw online marketing 

Wist je dat Google meer dan 25 gratis tools biedt voor bedrijven? Met deze tools kun je de statistieken van je website analyseren, trends inzien en de posities van je zoekwoorden bekijken. In deze blog lichten we 6 van deze interessante gratis Google tools voor je uit!

Gratis Google tools

1. Google Bedrijfsprofiel

Heeft jouw bedrijf al een bedrijfsprofiel in Google? Vooral als je een lokale ondernemer bent, is het echt een gemiste kans als je hier nog geen gebruik van maakt. Door het aanmaken van een bedrijfsprofiel verbeter je de vindbaarheid van je bedrijf en kunnen bezoekers jouw bedrijf gemakkelijk vinden. Vul alle mogelijkheden, zoals contactgegevens, goed in en vraag aan klanten of ze een review willen achterlaten.

2. Google Analytics

Misschien wel de meest bekende en meest gebruikte tool van Google: Google Analytics. Dit is een webanalyse tool waarin je de statistieken van je website kunt bekijken. Hier vind je belangrijke informatie zoals: waar komen bezoekers vandaan? Welke pagina’s worden bezocht? Hoelang blijven bezoekers op de website? Door al deze data goed te analyseren krijg je inzicht in het gedrag van je bezoekers. 

Bijvoorbeeld: is er een specifieke pagina op de website die veel wordt bezocht, maar is de tijd op die pagina erg laag? Het kan zijn dat bezoekers snel vinden wat ze zoeken (bijvoorbeeld een telefoonnummer op een contactpagina), maar het kan ook zijn dat deze pagina niet aansluit bij de zoekopdracht van de bezoeker. Door hierop in te spelen, verbeter je de gebruikerservaring van de bezoekers. 

3. Google Ads

Wil je, naast zoekmachineoptimalisatie (SEO), ook gebruikmaken van zoekmachine adverteren  (SEA)? Dan heb je de tool Google Ads nodig! Via deze tool kan je namelijk gaan adverteren in de zoekmachine Google. Het voordeel hiervan is dat je snel bezoekers en conversies kunt behalen, het nadeel is dat je hier soms best flinke bedragen voor moet betalen. 

Lees ook: Hoe werkt SEA? Zoekmachine adverteren voor beginners

4. Google Zoekwoordplanner

Ook als je niet aan de slag gaat met adverteren kan Google Ads een handige tool zijn om te gebruiken. Binnen Google Ads zit namelijk nog een tool: de zoekwoordplanner. Hier kan je nieuwe zoekwoorden ontdekken en zoekvolume en prognoses bekijken. 

Wanneer je aan de slag gaat met online marketing, is het goed om te beginnen met een zoekwoordenonderzoek. Zo krijg je inzicht in welke zoekwoorden voor jouw bedrijf relevant zijn om te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld bij het schrijven van blogs. Hier bestaan veel betaalde tools voor, maar met de gratis Google zoekwoordplanner kom je al een heel eind.

5. Google Search Console

Een handige tool voor je online marketing is Google Search Console. Deze tool wordt vooral gebruikt om de posities van jouw website in de zoekresultaten te bekijken. Je kunt per zoekopdracht de positie, de CTR (click through rate), het aantal vertoningen en het aantal klikken zien. Daarnaast is het handig om je pagina-indexering te bekijken. 

Tip: voeg de sitemaps van je website toe aan Google Search Console, zo help je Google een handje bij het indexeren van je website.

6. Google trends

Online marketing is een snel veranderende wereld, daarom is het goed om altijd op de hoogte te zijn van nieuwe trends en ontwikkelingen. Google Trends helpt je daar een handje bij. Je krijgt namelijk inzicht in trends van zoektermen. Je kan zoektermen vergelijken, maar ook één specifieke zoekterm vergelijken met de afgelopen dagen, maanden of zelfs jaren. Dit is hele waardevolle informatie. Door hier slim op in te spelen, vergroot je de kans om je doelgroep via zoekmachines te bereiken.

Dit waren een aantal interessante Google tools die je kan inzetten als hulpmiddelen voor je online marketing. Maar er zijn nog veel meer tools waar Google je gratis gebruik van laat maken. Benieuwd naar alle gratis Google tools? Ontdek ze hier!

Liever je online marketing uitbesteden? Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in. 

Nog meer handige online marketing tips

4 manieren om je online zichtbaarheid te vergroten

4 manieren om je online zichtbaarheid te vergroten

Online zichtbaar zijn is in 2023 belangrijker dan ooit. Door je online vindbaarheid te vergroten, verhoog je het aantal website bezoekers, waardoor je ook je conversie kan verhogen. Online zichtbaarheid is een goed middel om je doelen (zoals meer offerte aanvragen of meer verkopen) te bereiken. Er zijn verschillende manieren om je online zichtbaarheid te vergroten. We bespreken graag 4 manieren:

14 tips om succesvol te groeien op Instagram

14 tips om succesvol te groeien op Instagram

Instagram, het is een van de bekendste en grootste socialmediakanalen van nu. Het platform biedt veel potentie voor het (organisch) laten groeien van je bedrijf, maar er is ook veel concurrentie. Een goede strategie is dus onmisbaar. Daarom delen wij 14 tips om succesvol te groeien op Instagram!