Logo Creating4U - Sterk in verschil
20 januari 2022
4 AVG proof alternatieven voor Google Analytics
Google Analytics, wie kent het niet? Het is een van de meest gebruikte software programma’s ter wereld om informatie te verzamelen over de bezoekers van je website. Zoals je waarschijnlijk al weet, is het binnenkort misschien verboden om deze software te gebruiken. We leggen je graag uit waarom en delen de vier beste alternatieven met je!

4 AVG proof alternatieven voor Google Analytics

Google Analytics, wie kent het niet? Het is één van de meest gebruikte software programma’s ter wereld om informatie te verzamelen over de bezoekers van je website. Zoals je waarschijnlijk al weet, is het binnenkort misschien verboden om deze software te gebruiken. We leggen je graag uit waarom en delen de beste alternatieven met je!

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Om de privacy van burgers vast te leggen zijn er speciale wetten. Je kent dit misschien nog wel als de Wbp: de Wet bescherming persoonsgegevens. Vanaf 2018 is dit veranderd in een nieuwe wet die voor de hele Europese Unie geldt: de Algemene Verordening Gegevensbescherming, oftewel de AVG. 

Een onderdeel van de AVG is dat persoonsgegevens (zoals IP-adressen) binnen Europa moeten blijven. Maak je gebruik van Google Analytics? Dan stuur je automatisch persoonsgegevens naar de Verenigde Staten. Hierdoor is het binnenkort misschien wel verboden om gebruik te maken van deze software! Daarom delen we alvast graag een aantal alternatieven met je. 

Alternatieven voor Google Analytics

Benieuwd naar de alternatieven voor Google Analytics? Met één van deze onderstaande software programma’s voldoe je sowieso aan de AVG, omdat deze bedrijven gebruik maken van servers die binnen Europa staan.

Matomo

Een goed alternatief is Matomo. Dit programma lijkt qua gebruik erg op Google Analytics, dus dit is zeker een goede optie. Er zijn zowel gratis als betaalde mogelijkheden. Je kan kiezen om de data op je eigen server op te slaan of gebruik te maken van de servers van Matomo zelf. Als je gebruik wilt maken van hun servers, betaal je afhankelijk van het aantal maandelijkse bezoekers op je website. Deze staan allemaal in Europa, waardoor het helemaal AVG proof is!

Wil je het zelf even uittesten? Probeer dan de live demo.

De onderstaande 3 alternatieven zijn minder uitgebreid dan Google Analytics, maar daardoor misschien juist een goede keuze. Door de enorme hoeveelheid data kan Google Analytics ook onoverzichtelijk en verwarrend werken. Afhankelijk van waarvoor je de gegevens gebruikt, kunnen één van de onderstaande alternatieven een stuk fijner en gebruiksvriendelijker zijn.

Matomo, alternatief voor Google Analytics

Plausible 

Een ander alternatief is Plausible, een zeer privacyvriendelijk programma. Alle metingen zijn anoniem, er worden geen cookies gebruikt en er worden geen persoonlijke gegevens verzameld. Alle site- en bezoekersgegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt en verwerkt met Europese servers, waardoor het volledig AVG Proof is. Daarnaast is de software een stuk lichter, wat gunstig is voor de laadsnelheid van je website.

Je betaalt een bedrag afhankelijk van je maandelijkse pageviews. Ook dit programma heeft een live demo.

Plausible, alternatief voor Google Analytics

Splitbee

Op zoek naar een gratis alternatief? Dan is Splitbee misschien wel een goed alternatief voor jou! Tot 2.500 pageviews per maand is deze software namelijk helemaal gratis. Daarna betaal je afhankelijk van het aantal pageviews per maand. Ook dit bedrijf zit in Europa en deelt de gegevens nooit met een andere partij. Wil je het even testen? Bekijk hier de live demo.

Een handig voordeel van Splitbee: je kan zelf funnels aanmaken. Als je wilt dat bezoekers een bepaalde pagina bezoeken of activiteit uitvoeren, kan je dit precies meten. Super handig!

Splitbee, alternatief voor Google Analytics

Simple Analytics

Simple Analytics is een Nederlands bedrijf, waarbij de gegevens dus zelfs in Nederland blijven. Zoals de naam al zegt, is het erg makkelijk in gebruik. Het bedrijf verzamelt geen persoonlijke gegevens en maakt geen gebruik van cookies. Je kan instellen dat er wekelijks of maandelijks een rapport naar je mail wordt gestuurd, zo blijf je automatisch op de hoogte van je statistieken. Handig!

Deze software heeft geen gratis versie, je kunt kiezen uit 3 betaalde pakketten. Bekijk hier de live demo

Simple Analytics, alternatief voor Google Analytics

Voorlopig is het gebruik van Google Analytics nog niet verboden, maar het kan geen kwaad om alvast te kijken naar eventuele alternatieven. Als je op de hoogte wilt blijven, houdt dan de website van de Autoriteit Persoonsgegevens in de gaten. 

Hulp nodig bij online marketing? Wij helpen je graag. Neem contact met ons!

Dit blog delen

Video content inzetten voor jouw bedrijf

Video content inzetten voor jouw bedrijf

Tegenwoordig is video een bijna onmisbaar onderdeel van je content geworden. Het is dan ook een goede toevoeging voor zowel je website als je social media kanalen. Benieuwd hoe je video content kan inzetten voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder!

4 manieren om je online zichtbaarheid te vergroten

4 manieren om je online zichtbaarheid te vergroten

Online zichtbaar zijn is in 2023 belangrijker dan ooit. Door je online vindbaarheid te vergroten, verhoog je het aantal website bezoekers, waardoor je ook je conversie kan verhogen. Online zichtbaarheid is een goed middel om je doelen (zoals meer offerte aanvragen of meer verkopen) te bereiken. Er zijn verschillende manieren om je online zichtbaarheid te vergroten. We bespreken graag 4 manieren:

Ook aan de slag met jouw website?

 

Het is tijd. Tijd om aan de slag te gaan met jouw website. Tijd om meer klanten te scoren. Tijd voor meer resultaat.

Maar neem nog even de tijd om gratis advies van ons in te winnen. Want dat is time well spent.