Wij bouwen

      BETERE WEBSITES

 

Jij krijgt

      MEER RESULTAAT

"

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO: zo doe je dat!    

Hoeveel afbeeldingen staan er op jouw website? Fotografie voor je website is een onmisbaar onderdeel van SEO. Vaak wordt er bij het optimaliseren van de website vooral gekeken naar tekst en niet naar fotografie. Terwijl afbeeldingen ook een belangrijke rol spelen! 

In dit blog delen wij een checklist met soorten foto’s die zijn handig voor je website en een stappenplan om jouw afbeeldingen SEO te optimaliseren. 

Afbeeldingen optimaliseren SEO

Stockfoto’s of eigen afbeeldingen? 

Voor de fotografie van je website kan je kiezen om zelf foto’s te (laten) maken of gebruik te maken van stockfoto’s. Dit zijn rechtenvrije foto’s die je via websites zoals Pexels of Unsplash kan downloaden en zakelijk kan gebruiken. 

We raden aan om dit zoveel mogelijk te vermijden. Het is altijd beter om gebruik te maken van eigen foto’s. Dit geeft namelijk een persoonlijke en betrouwbare uitstraling. Mensen willen graag weten wie jij bent!

Soorten afbeeldingen voor je website

Een website staat vaak vol met afbeeldingen. Daarom delen we een kleine checklist met soorten foto’s die handig zijn om te hebben voor je website. Kijk welke foto’s relevant zijn voor jouw bedrijf:

  • Foto’s van de eigenaar
  • Een teamfoto of losse foto’s van de werknemers
  • Verkoop je producten? Dan zijn productfoto’s natuurlijk onmisbaar 
  • Lever je diensten? Verzamel foto’s van jouw werk in een portfolio
  • Geef bezoekers een kijkje achter de schermen door foto’s van jouw kantoor/bedrijfspand en medewerkers aan het werk te delen (bijvoorbeeld voor de ‘over ons’ pagina of homepage)
  • Schrijf je veel blogs? Verzamel hier ook (algemene) foto’s voor 

In vier stappen jouw afbeeldingen SEO optimaliseren 

Er zijn een aantal dingen belangrijk om een afbeelding te optimaliseren, namelijk de bestandsgrootte, de bestandsnaam, titel en alt-tag. Zoekmachines zoals Google gebruiken namelijk deze tekst om afbeeldingen te ‘lezen’. Zo zet je afbeeldingen in als onderdeel van SEO.

Zo optimaliseer jij de afbeeldingen op je website: 

1. Bestandsgrootte

Allereerst is het belangrijk dat de afbeeldingen op je website niet te groot zijn. Dit is nadelig voor de laadtijd van je website. Verklein je afbeeldingen dus voordat je ze op je website plaatst. Een goede richtlijn is maximaal 500 kB. Vaak kan dit kleiner, maar dit is afhankelijk van hoe groot je de afbeelding op de website laat zien. Hoe groter je de afbeelding op de website toont, hoe groter de bestandsgrootte vaak moet zijn.

Heb je veel foto’s op je website met een groot bestandsformaat? Dan kan je het beste de foto’s van je website afhalen, verkleinen en weer opnieuw uploaden. 

2. Bestandsnaam

De bestandsnaam van de afbeelding wordt vaak vergeten, maar ook dit is onderdeel van de optimalisatie. Voeg een relevante bestandsnaam toe. Maak hier gebruik van een koppelteken tussen de woorden en niet van een liggend streepje. 

Bijvoorbeeld: online-marketing-teamfoto

3. Titel

Wanneer je een afbeelding upload wordt de bestandsnaam vaak overgenomen als titel. De titel is soms zichtbaar voor bezoekers, dan wil je natuurlijk geen titel met koppeltekens of een willekeurige reeks aan getallen en letters. Pas deze dus aan voor een goede leesbaarheid van de titel. 

Bijvoorbeeld: online marketing teamfoto 

4. Alt-tag

Zoekmachines zoals Google kunnen geen afbeeldingen lezen, maar wel alt-tags, bestandsnamen en titels. Hierdoor is het belangrijk om elke afbeelding ook een alt-tag te geven. Beschrijf wat er op de afbeelding te zien is en voeg het zoekwoord van de pagina toe. Ook bij de alt-tag hoef je geen gebruik te maken van koppeltekens. 

Bijvoorbeeld: online marketing teamfoto

Website SEO laten optimaliseren? 

Het optimaliseren van je afbeeldingen en de rest van je website kost best veel tijd. Tijd die jij als ondernemer misschien liever ergens anders in wil steken. Daarom kan je de online marketing (waaronder SEO) laten uitbesteden. Wij helpen je hier graag bij! Neem gerust contact met ons op.

Nog meer handige online marketing tips

4 manieren om je online zichtbaarheid te vergroten

4 manieren om je online zichtbaarheid te vergroten

Online zichtbaar zijn is in 2023 belangrijker dan ooit. Door je online vindbaarheid te vergroten, verhoog je het aantal website bezoekers, waardoor je ook je conversie kan verhogen. Online zichtbaarheid is een goed middel om je doelen (zoals meer offerte aanvragen of meer verkopen) te bereiken. Er zijn verschillende manieren om je online zichtbaarheid te vergroten. We bespreken graag 4 manieren:

14 tips om succesvol te groeien op Instagram

14 tips om succesvol te groeien op Instagram

Instagram, het is een van de bekendste en grootste socialmediakanalen van nu. Het platform biedt veel potentie voor het (organisch) laten groeien van je bedrijf, maar er is ook veel concurrentie. Een goede strategie is dus onmisbaar. Daarom delen wij 14 tips om succesvol te groeien op Instagram!